Waar moet je op letten bij het onderhoud van een elektrische fiets?

2 februari 2023 door Redactie

Het onderhoud van een elektrische fiets gaat er net wat anders aan toe in vergelijking met de normale fiets. Dit komt voor het grootste gedeelte door het feit dat de fiets harder gaat. Hierdoor wordt er meer verwacht van onder andere de remmen, banden en dempers. Verder is het ook van belang de slijtage van de accu in de gaten te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In deze blog worden een aantal aandachtspunten op een rij gezet waar je op moet letten bij het onderhoud van een elektrische fiets.

Check de banden en de bandendruk

Bij het gebruik van een elektrische fiets is het belangrijk dat je regelmatig de banden controleert, zowel op de bandenspanning als op de slijtage van de band zelf. Gezien het feit dat je op hogere snelheden fietst in verhouding met een normale fiets, kan er ook sneller slijtage optreden. De bandenspanning bij een elektrische stadsfiets zit tussen de 3-6 bar.

Controleer de staat van de accu

Er zijn verschillende accu’s elektrische fiets beschikbaar. Het is belangrijk om te investeren in een goede accu om ervoor te zorgen dat de fiets de beste prestaties levert en dit ook blijft doen. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kwaliteit en de levensduur van jouw accu zo goed mogelijk te onderhouden. Zorg er ten eerste voor dat de accu niet in een koude omgeving ligt. Leg hem dus niet in de garage aan de oplader, maar ergens in een verwarmde ruimte. Daarnaast is het het beste voor de accu om deze pas op te laden als deze helemaal leeg is. Let je erg goed op al deze onderwerpen, maar merk je toch dat een accu zijn kracht een beetje kwijt is? Misschien is het dan handig om een fietsaccurevisie te laten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat je accu weer zo goed als nieuw presteert.

Investeer in stevige remmen

Het onderhouden van de remmen van een elektrische fiets is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van het voertuig. Om er zeker van te zijn dat jouw fiets altijd veilig is, moet je weten wat er moet gebeuren als het gaat om het onderhouden van de remmen. Je moet regelmatig controleren of de remblokken vrij van vuil en stof zijn. Ook moet de remkracht regelmatig getest en aangepast worden als er afwijkingen zijn. Als je regelmatig controles uitvoert, weet je zeker dat je met een veilig gevoel op je fiets kan stappen!