Ongelukken op de fiets: in deze gemeenten is het opletten geblazen

20 maart 2024 door Redactie

Of je nu naar je werk gaat, boodschappen doet of gewoon geniet van een sportieve rit: de fiets is een geweldige manier om je te verplaatsen. Ondanks dat Nederlandse fietspaden over het algemeen erg veilig zijn, is het toch belangrijk om altijd alert te blijven in het verkeer. Jaarlijks gebeuren er namelijk zo’n 19.000 fietsongevallen in ons kikkerlandje. Maar in welke gemeenten gaat het het vaakst mis? En waardoor komen deze ongelukken het meest voor? Onderzoek van Independer brengt het in kaart.

Meer ongelukken in grote steden

Van de 19.000 ongelukken vindt maar liefst 1 op de 5 fietsongevallen in Nederland plaats in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Dat is natuurlijk niet zo gek, want hier wonen veel mensen. Als je naar het aantal ongevallen kijkt per inwoner, dan zie je dat je juist in Leiden de meeste kans hebt op een ongeluk met de fiets.

In kleine gemeenten gaat het er over het algemeen rustiger aan toe: in 46 gemeenten worden jaarlijks minder dan 10 incidenten gemeld. Bijvoorbeeld in het Friese Opsterland, het Zuid-Hollandse Krimpen aan den IJssel en het Limburgse Brunssum.

Leiden is de onveiligste gemeente

Woon je in Leiden of ben je hier regelmatig te vinden? Wees dan extra voorzichtig als je door deze Zuid-Hollandse stad fietst. Ten opzichte van het inwoneraantal gebeuren hier namelijk de meeste fietsongevallen van heel Nederland. Per jaar gaat het om 29,3 incidenten per 10.000 inwoners. Ook in Wassenaar (28,8 per 10.000 inwoners) en op Texel (27,8 per 10.000 inwoners) komen ongelukken op de fiets vaker voor.

In Het Hogeland in Groningen is de kans op een ongeval een stuk kleiner. Hier vinden per 10.000 inwoners maar 2,7 fietsongevallen plaats. Ook in het Drentse Tynaarlo (3,2 per 10.000 inwoners) en Coevorden (3,4 per 10.000 inwoners) komt een fietsongeluk weinig voor.

Vaak auto’s betrokken bij fietsongevallen

Bij bijna 60% van alle fietsongevallen is een auto betrokken. In Limburg gaat het zelfs om ruim tweederde (69,4%) van de ongelukken. Als fietser wordt je over het algemeen door de wet beschermd, aangezien je als zwakkere verkeersdeelnemer wordt gezien. Ben je als autobestuurder betrokken bij een fietsongeval? Dan is er een grote kans dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die het ongeluk heeft veroorzaakt.

Over het algemeen dekt een autoverzekering de kosten van de schade die je met je auto aan anderen (of andermans eigendommen) toebrengt. Schade aan je eigen voertuig wordt over het algemeen niet gedekt als je zelf schuld hebt. Zoek je als autobestuurder een verzekering die dit wel vergoed, zoals een All-Risk verzekering? Je kunt verschillende soorten autoverzekering vergelijken om te kijken welke dekking het beste bij je past.

Veiligheid op de fiets

In Nederland reizen we wat af op onze fiets, weer of geen weer. Ondanks dat fietspaden over het algemeen hartstikke veilig zijn, kan het toch mis gaan. Soms komt het door onoplettendheid, maar vaak door domme pech. Een drukke kruising, glad wegdek of onverwachte verkeerssituaties kunnen voor gevaarlijke momenten zorgen. Daarom blijft het belangrijk om altijd scherp en alert te zijn tijdens het fietsen.