Hoe kun je een elektrische scooter in het openbaar opladen?

21 september 2022 door Redactie

Een elektrische scooter is natuurlijk een uitkomst. Vergeleken met een fiets kun je grotere afstanden afleggen, en het kost je lichaam geen energie. En je hebt geen last van files, waar je met een auto juist weer mee te maken zou hebben. Dat je bromfiets elektrisch is, zorgt er ook nog eens voor dat je zonder schuldgevoel de weg op kunt. Maar als je van huis gaat met een halfgevulde accu, wat zijn dan je opties om ‘m weer op te laden?

Opladen bij een laadpaal

Ben je onderweg, dan kom je waarschijnlijk voldoende laadpalen tegen. Op veel parkeerplaatsen zijn tegenwoordig namelijk laadpalen te vinden. Die zijn echter met name voor auto’s bedoeld. Hier kun je je e-scooter niet zomaar op aansluiten. Enkel als ze nadrukkelijk geschikt zijn voor Light Electric Vehicles (LEV), dan kun je deze wel gebruiken.

Gelukkig zijn er ook steeds vaker laadpalen specifiek voor onder meer elektrische scooters. Bij zo’n laadpaal voor e-scooters kun je je standaard kabel gebruiken, omdat deze meestal voorzien zijn van een regulier stopcontact.

Hoe vind je de dichtstbijzijnde laadpaal?

Een laadpaal waaraan je je elektrische bromfiets kan koppelen, is over het algemeen ook geschikt voor fietsen. Je kunt deze laadpalen dan ook vinden via de kaart met fietsoplaadpunten. Vul je locatie in en je ziet in één oogopslag waar je je elektrische scooter kunt opladen.

Andere laadmogelijkheden

Je scooter opladen bij een openbare laadpaal is niet altijd de handigste keuze. Je moet je scooter een tijdje laten staan, waardoor de kans op diefstal toeneemt. Ook is je e-scooter niet in een paar minuten volgeladen, dus moet je lang wachten of iets bedenken dat je in de tussentijd kunt doen.

Er is nog een andere optie om je scooter onderweg op te laden. Bij de meeste scooters kun je namelijk de accu uitnemen. Deze kun je vervolgens opladen in een gewoon stopcontact, bijvoorbeeld op je werk of bij een restaurant of café. Aan het einde van de werkdag of je diner is je accu volgeladen en is je volgende bestemming weer binnen bereik!