De regels aan een elektrische fiets

21 april 2023 door Redactie

Als jij van plan bent om een elektrische fiets aan te schaffen, is het goed dat je je eerst goed inleest. Welke fiets je ook kiest, er zijn veel regels aan een elektrische fiets die net wat anders zijn dan de regels van een normale fiets. In deze blog leggen we dit aan je uit, zodat jij straks op je nieuwe fiets op veilige manier van A naar B komt. Lees snel verder!

Regel 1: Maximale snelheid = 25km/h

Veel mensen denken dat ze zodra ze een elektrische fiets hebben, ze zo hard kunnen fietsen als dat ze zelf willen. Toch klopt dit niet helemaal. In Nederland mogen elektrische fietsen namelijk een maximale trapondersteuning van 25km/h hebben. Wanneer je betrapt wordt op een fiets die harder kan dan dit, dan staat hier een dikke boete op, zelfs als je niet eens zo hard fietst. Laat dit je niet tegenhouden van het kopen van een elektrische fiets, aangezien je met 25km/h met tegenwind toch een stuk sneller thuis bent dan met een reguliere fiets.

Regel 2: je moet meetrappen

Het klinkt misschien heel logisch, maar een elektrische fiets mag niet als elektrische fiets gebruikt worden als je er niet op hoeft mee te trappen. Het klinkt ideaal: de fiets één keer aanzetten en gaan met die banaan. De reden dat dit niet mag, is omdat we in dit geval niet meer over een elektrische fiets praten, maar een snorfiets. Hier zitten andere regels aan verbonden, namelijk dat je er een helm voor nodig hebt en een rijbewijs. Het leven op een elektrische fiets is dus niet helemaal een luizenleven, maar alsnog een flinke vooruitgang!

Wat hoeft er niet?


Naast de twee regels van dingen die wél moeten, zijn er ook talloze dingen die mensen denken dat moeten op een elektrische fiets, maar die in realiteit helemaal niet hoeven. We noemen er een paar:
  • Je hebt geen rijbewijs nodig
  • Je hoeft geen helm te dragen
  • Er is geen minimumleeftijd
  • De fiets heeft geen kenteken nodig
Samengevat: je kunt de elektrische fiets behandelen als een normale fiets, alleen gaat hij wat sneller. Er gelden geen hele bijzondere regels voor, maar toch willen we wel als tip meegeven dat een elektrische fiets verzekeren in veel gevallen een slimme keuze is. Met je elektrische fiets behaal je toch snelheden die je anders niet behaalt, dus zit een ongeluk in een klein hoekje.

InShared

Ben jij op zoek naar de perfecte fietsverzekering voor jouw situatie, dan zit je met een fietsverzekering van InShared altijd goed! Op hun website vind je verschillende opties, zodat ook een verzekering voor je elektrische fiets geen enkel probleem is. Neem een kijkje en vind de verzekering die jou veilig van A naar B brengt op een elektrische fiets!